Tenerife; Forsøk på å være fuglefotograf!


Med ny telelinse måtte jeg på fuglejakt. Langsmed strand og steinete områder der sjøen slår mot land. Første fuglen finner jeg gående langsmed en trapp, der går den og er på jakt etter mat. Og jeg tror jeg har funnet en Sandløper, en fugl som vi har i Norge mellom Mai og Oktober. Om vinteren flyr de til sydvestEuropa og Afrika så det er ikke utenkelig at den har gjort som meg; reist til varmere strøk for å prøve å få varme i den lille kroppen..

Den var ikke så lett å se, uten telelinsen kunne jeg fort ha oversett den den dagen.

Det er ikke akkurat det matfatet jeg ville ha valgt, men noe interessant må det være der!

Ennå mer overrasket ble jeg da telelinsen zoomet seg inn på denne vandreren. Dette mener jeg er en Småspove, også en fugl man ofte ser i Norge og Skandinavia. Den hekker på lynghei og tørre myrer, men her nede går den i strandsonen. De norske fuglene flyt til Vest-Afrika, men denne kan også godt være en norsk Småspove! 🙂 Det er ikke langt fra Vest-Afrika til Kanariøyene!

Det ser ut som den furter litt over litt dårlig vær her sørpå akkurat nå for tiden.. vi fant ikke helt den store varmen vi heller!

Disse småfuglene hadde jeg problemer med å artsbestemme, men jeg tror dette er Steinvendere. Disse hekker også i Skandinavia langs kysten av både Norge, Sverige og Finland. Disse blir i Skandinavia gjennom vinteren, men de kan også finne på å reise sørover om vinteren, da til Vest-Afrika.. Igjen får jeg bekreftet at det vi nordmenn gjør er helt naturlig.. vi flyr sørover akkurat som trekkfuglene!

Steinvenderne ble jaget bortover murkanten de satt på av to barn og endte opp med å bli skremt av bølgen som slo mot dem. Dermed fikk jeg sett fuglene i flukt og det får meg til å tro at det er denne type fugl! Har noen andre bedre forslag tar jeg det imot med takk! 🙂

De flyr i flokk, når de er mange nok, som visse andre fugler også gjør! 🙂

Dette er et stort basseng som er laget på en slik måte at bølgene bytter ut vannet i bassenget. Jeg så også en kvinne svømme i bassenget. Kuriøst og annerledes! 🙂

Her kan du se flere detaljer av fuglene. Føttene er orange, nebbet er svart/brunt.

Et annet artig møte var da vi fant denne fuglen like ved en travel gate ved Los Americos som er nabobyen til Los Cristianos. Jeg har aldri sett makan, og en annen som gikk forbi kunne fortelle oss at det er en “Hoopoe”, en fugl vi neppe verken hadde sett før eller kom til å se igjen. På norsk heter fuglen “Hærfugl”. Denne fuglen hører hjemme rundt Middelhavet og litt nordover i Europa. I fugleboka mi står det at den er en sjelden gjest i Norge, så det er kanskje noen som har sett den?

Den virket uanfektet av kameraet mitt og at det stimlet seg mennesker rundt den der den gikk og lette etter insekter i kanten mellom fotgjengerfeltet og gresset. Hodefjærene kan den reise opp slik at den nesten ser ut som en hane. Når den flyr kan den nesten se ut som en flaggspett. Hærfuglen er Israels nasjonalfugl..

Se der, der viser den oss rumpa si! Med den synlig takker jeg for nå og ønsker dere en fin uke! Flere bilder kommer en gang senere i uka.. 🙂

 

43 thoughts on “Tenerife; Forsøk på å være fuglefotograf!

 1. Dævven, jeg kjenner igjen hærfuglen fra fugleboka, så artig at du fikk bilde av den 😀 Og ellers var det skikkelig futt og fart over de bølgesprutbildene… Nydelig, Carpe!

  Like

 2. Næmmennnnnnn, så nydelige pipperter! Den Hærføreren var jo bare nydelig, tenk om man kunne fått et glimt av en slik en her i Norge, den kan visstnok ta seg en sjelden tur hit nord også 🙂

  Nydelige bilder Carpe, artig at du viser slike bilder også 🙂

  Like

  1. ja, jeg vet at den kan det.. jeg vet også at de er sett i England. 🙂 Han som visste det var en “Hoopoe” påsto at dette var den eneste jeg kom til å se i mitt liv.. jeg er spent på om han får rett i det, da!

   Morsomt at du likte pippipene mine, Leyla!

   Like

 3. Jeg vet hærfuglen har blitt sett i Norge for den figurerer i norske fuglebøker (men sjeldent) I den senere tid har jeg ikke sett den tatt inn. Men det er en staselig fugl.

  Jeg ble litt nysgjerrig på dette telobjektivet ditt? Hvor mange mm brennvidde?
  Og hvor langt unna var du f.eks. denne sandløperen da du tok disse bildene?

  Lurer på en 500 mm, men er usikker på om den bringer meg nær nok?

  Like

  1. Min telelinse er en 70 – 300 mm. På noen av bildene har jeg tatt en sterk beskjæring for å vise nok detaljer av fuglene. Med innstilling på bildestørrelse til Large gir den nok pixler og klarhet til at det fungerer. Brennvidde, hm.. skal se om jeg finner ut av det! Er det det som heter 1:4 – 5.6 ?

   I min fuglebok står hærfuglen, men den heter Damms store fuglebok om fugler i Norge og Europa, og der er det vel naturlig at den er med!

   Like

   1. 70 – 300 mm ? Det var faktisk det jeg holdt på å kjøpe, men så var det dette å ha litt ekstra i bakhånd når man skluille fotografere familieselskaper etc. Dermed falt jeg ned på 18/200 og mangler dermed litt i andre enden 😀

    Hvis du høyreklikker på bildet (thumbs) i arkivet ditt og velger
    ‘properties’ eller ‘egenskaper, så bør du få opp det vi kaller ‘exif-data, hvor du kan lese ut hvor mange mm brennvidde du benyttet på akkurat det spesielle bildet.

    Brukte du hele zoom-området, står det altså 300 mm og brukte du under halvparten så kan det f.eks. stå 140 mm.
    Det jeg er etter er hvor langt unna du sto for å få en såpass forstørrelse, men da må jeg også vite om du benyttet hele kapasiteten på 300 mm

    Like

   2. Hærfuglen var bare 6-7 meter unna, og jeg zoomet nok maximalt på den, dermed kom jeg så nær den. 🙂

    Småspoven var sikkert 30 meter unna, der zoomet jeg het inn, men der har jeg også tatt et utsnitt av bildet.

    Like

   3. Småspov – 30 meter – 300 mm!
    Det var hva jeg ønsket. Da har jeg en ganske god ide om hva jeg kan vente meg av en 500 mm.

    For det er jo ikke alltid fuglene er så vidt store som en småspov.

    Like

   4. husk også å kjøre størrelsen på bildene dine opp for å kunne maksimalt ut av dem når du redigerer!
    500 mm er mye tyngre å gå og bære på, men du bestemmer selvfølgelig selv! 😉

    Like

 4. Jeg så hærfuglen i Amadores en senhøst for noen år siden. Akkurat som din spasserte den i veikanten.
  Men jeg visste hva den het da jeg så den..
  Men likevel er jeg ikke helt sikker på om jeg har sett den kun på tv eller om jeg virkelig har sett den i Norge. Det er i tilfelle snart 50 år siden så jeg aner ikke. Men vi hadde jo noen flotte somre før i tiden også-

  Like

  1. det er vanskelig å huske det man ikke har tatt bilde av eller har registrert på en ordentlig måte så mange år etter.. jeg er ganske så sikker på at jeg ikke har sett den i Norge selv om jeg har levd ganske lenge!

   Like

 5. Flotte fuglebilder, en dyktig fotograf er du, ja.
  Så koselig å se på bildene dine, og den Hærføreren var jo bare Nyyydelig,
  Så flotte farger, kan ikke si at jeg har sett den før.
  Glad for at du deler. 🙂
  En riktig fin Uke ønskes deg.
  Klemm.

  Like

 6. Ska sei, du ar jo blitt fuglefotograf 🙂 ikke bare har du tatt fine bilder, men du har artsbestemt fuglene også. Og det er ikke noe lett å artsbestemme vadefugler skal jeg si deg. Det er riktignok enklere når man kan se bildene etterpå, for det er meget vanskelig når man er på ei strand og det er ti forskjellige arter av dem og skal artsbestemme dem der og da. En ornitologs mareritt.
  Hoopoen så jeg ofte da jeg jobbet i Libya og ser den vel når jeg er nedenfor jeg også.
  Nå får du en utfordring med din fotografering Carpe, for med et teleobjektiv og selektiv fotografering, som av fugler for eksempel, så lønner det seg å fokusere manuelt ved de fleste anledninger.
  Bildene av sandløperen hadde nok tjent på det.
  Nye utfordringer og din begynnelse var meget bra synes jeg 😀

  Like

  1. Tusen takk, det var mange pene ord! 🙂 Og ja, jeg ser nå at jeg klart kunne ha fokusert mer spesifikt på fuglen, for linsen stiller seg selvfølgelig inn etter trappen, dermed blir det ikke presist nok på fuglen.

   Jeg gleder meg til våren der jeg skal bruke både tele og makro mer, det skal bli morro! 🙂

   Like

 7. Flotte bilder. Hærfugl hadde jeg aldri hørt om, men nå vil jeg definitivt kjenne den igjen dersom den en dag sitter i neket.
  Spennende med tele. Jeg hadde litt dilla på det for et par år siden og skaffet meg en 80 – 400 mm zoom som er så tung at jeg dessverre sjelden orker å drasse den med meg. Men nå ble jeg inspirert og tenker det er på tide med en liten fotosafari igjen.

  Regner med du koser deg med alle bildene nå… 🙂

  Like

  1. Det var morsomt å ramle over den hærfuglen, den var spesiell, ja! Og det morsomme navnet på engelsk; hoopoe.. det høres så rart ut! 😆 Jeg visste ikke en gang at fuglen hadde norsk navn før jeg fikk søkt opp hoopoe på internett på kvelden.

   Telelinser kan bli for tunge, ja, men denne er håndterbar, synes jeg, selv om jeg går og holder under den når jeg har kameraet rundt halsen.. det har blitt noe tyngre, ja! 😉

   Bilder, ja.. det er en del av dem! Når jeg har tid graver jeg meg ned i dem så det dukker opp flere innlegg her etterhvert, garantert! 😀

   Like

 8. Flotte fuglebilder! Så kjekt du har hatt det med ny telelinse 🙂 Og takk for at du deler med oss. Jeg har aldri vært flink med fuglenavn, så i dag har jeg lært noe nytt. Skal se etter hærfuglen neste gang jeg er på sørlige breddegrader.

  Like

 9. Flotte fuglebilder Carpe 🙂
  særlig flokken i skumsprøyten
  og hærfuglen.
  Lurer på om den har vært her
  minst en gang?
  Hvis de kommer sørfra
  er jo de digre og høye askene
  en god hvileplass.

  Like

   1. En satt engang i trærne
    en annen spiste en annen gang på bakken ja :),
    det var iallfall ukjente fugler med spisst nebb
    og hodepynt. Flotte!
    Skal begynne å søke på kameravurderinger
    gøy med nye utfordringer.

    Like

 10. Så flotte bilder du har tatt! Må jo være skikkelig gøy med telelinse når du får slike resultater 🙂

  Den Hærfuglen var nydelig. Ble så nysgjerrig på den, om den blir oppdaget i Norge, hvis den kommer seg hit da, så jeg sjekka påå Lista fuglestasjon. Lista er jo helt syd i landet og der er vel kanskje de aller fleste trekkfuglene innom den ene eller andre veien. Der er den observert ihvertfall noen få ganger for noen få år siden:
  http://www.listafuglestasjon.no/default.asp?pxside=logg&pxmode=ART&pxdata=08460
  Vet ikke om dette er helt oppdatert men….

  Like

   1. 1 i 89, 3 i 93, og 1 i hhv 97, 2000 og 2002. Tilsammen 7 stk. 😉 hihi.
    Jeg er kjempeimponert av slike som deg, som artsbestemmer fuglene de tar bilder av! Jeg ser bare en fugl og tenker, den var fin! Kan se forskjell på kråke og linerla da, men ikke stort mer 😉

    Like

   2. du har helt rett, jeg så det etterpå. 🙂 Jeg er glad for sånne som deg som hjelper meg med statistikken og tar utfordringen med researchen! 🙂
    Etter at jeg har tatt bildene, rydder jeg lit opp og beskjærer bildene. Da kan jeg artsbestemme. Jeg prøver, ihvertfall.. Jeg har funnet en spennende side som heter Project Noah, og når jeg poster noe der må jeg prøve å artsbestemme. Det virker også skjerpende!!!

    Like

 11. @carpediem:
  Ja, jeg har ikke kjøpt den ennå. Har liksom talt litt på knappene. Tror den veier 1,2 kilo,
  men i veska kommer den jo i tillegg til alt annet 😀

  Like

   1. Nja, if you say so 😀 Er litt mer usikker på den. Klart man kommer på bedre skuddhold der motivet er litt lengre unna enn ønsket (dyrehaver o.l.) evt. Afrika-safari etc men ellers innebærer det vel krypjakt i knappetelt og grytidlige stunder i morgentåka . . .
    Er ikke helt sikker på om jeg fortsatt er disponert for denslags 😀

    Like

   2. Ja, du tenker på å fjerne forstyrrende bakgrunner, for ikke å si skjemmende gjerder (netting) i forgrunnen.

    Joda, jeg er kjent med den teknikken, men det kan jeg jo også gjøre med min 18/200 – bare ikke fullt så effektivt.

    Like

 12. @Carpe: Luringen! Jeg er litt kilen på å stjele portretter – særlig om planen er å publisere, men ellers tror jeg den beste portrettlinsen jeg har hatt var en 130 mm.
  Akkurat nok til å ‘duse ut’ litt for fremtredende bakgrunner.

  Like

  1. det er jo slett ikke for å snikpublisere bilder. Stort sett er eieren av ansiktet fornøyd når jeg presenterer bildet for dem. De er mye mer naturlige på slike bilder enn på bilder der kameraet kommer opp i ansiktene deres. Det gjelder også barnefotografering. 🙂

   Like

   1. Jadda. Jeg bare spøkte med deg. Jeg vet du spør! Og jeg er enig med deg i at bilder som er tatt uten at noen er klar over det ofte blir langt mer naturlige enn med et påklistret smil.

    Når jeg bruker 130 mm så er det jo fordi en større brennvidde krever mer lys eller lengre eksponeringstid, men det er en smak-sak.

    Like

   2. jadajada.. klart vi spør, klart vi har fotoetikette, det er viktig! 🙂

    Brennvidden varieres i den nye linsen min, avhengig av hvor mye jeg zoomer. 🙂

    Like

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s