Europaturen; Hjemmet som var mer et slott enn noe annet..

Vi var vel framme hos de vi skulle besøke like ved Torino i Italia. Det var godt og varmt, om ikke litt for varmt for oss nordboere.. Mellom 30 og 40 grader, og kroppene våre jobber for å tilpasse seg. Verten vår forteller at vi er invitert til noen venner av dem som hadde svømmebasseng.. “Jippi” jubler minstemann i følget, men vi voksne ser for oss et litt slitent svømmebasseng i en hage, kanskje et slags bungalowhus…

Men det er ikke det som møter oss når vi parkerer foran en lukket port i den nærmeste lille landsbyen som ligger på en liten bakketopp. Kirkespir og en bymur, ser det ut til at vi har parkert inntil. En tredør med en ringesnor hengende ut av et hull… “Ding-dang” hører vi i det fjerne, porten er åpen så vi går etter verten vår.. To bjeffende hunder halser mot oss, vi gjemmer oss bak den brede ryggen som går foran. Neida, disse vakthundene logrer med halen og hilser oss velkommen.

I enden av gangen åpner det seg et tun med et hus som fullstendig tar pusten av oss! Helt uventet står vi og ser på det som ligner mest på en borg eller et slott!

Opp en lang trapp, nå er vi på plan med der bassenget er. Bassenget er bygget sammen med rosehagen! Vertinnen vår her forteller at mannen hennes søkte om å bygge det og trodde ikke de kom til å få lov til å lage det.

Overraskende fikk de ja fra kommunen!

Vertinnen er fra Lichtenstein, mens hennes nå avdøde mann var sønn i huset og arvet hele herligheten da svigerforeldrene hennes døde. Bygningsmassen, hvor stort det er, har hun ikke tall på.. “det orker jeg ikke tenke på” sier hun. Søsteren har flyttet inn etter at mannen hennes døde slik at hun ikke skulle være så ensom.

Det er en terrasse/patio den ene veien som vi sitter på først, men regnet kommer, flytter vi over på den andre siden av huset. Der er det en herlig overbygget sitteplass inntil rosehagen. Junior bader, vi småprater og får fruens historie og litt av historien til huset hun bor i, ihvertfall det hun kjenner til..

Huset har vært i familiens eie i mange generasjoner, og familien har hatt en sentral rolle i landsbyen og kommunen. De har støttet bygging av kirken men har selv ikke noe særstilling der, for eksempel.

Under maleriet av svigermoren er den aller mest praktfulle bukett jeg har sett på lenge.. det trenger ikke alltid være roser!

Av hensyn til familien som bor der viser jeg ikke så mye interiør, men her er det historisk sus over hver stue! Veggene har store veggmalerier med motiv av utsikten rett utenfor vinduene. Detaljer som er morsomme, her er det fotomotiv overalt! 🙂

Her er hoved-døren. Blåst glass er det over alt, og alderen på døren kan jeg knapt forestille meg.. hengsler, dørlås, alt er antikt.

Men hvordan kan man greie å ivareta og holde alt dette ved like? spør jeg.. Hun rister på hodet og sier at dette er et stort problem. Huset er så stort at hun selv bare bor i en brøkdel av det. Tre store stuer står avlåst om vinteren, likeså det meste av andreetasjen..

Hun har derimot pusset opp to enheter som hun leier ut til turister deler av året, og vi får lov å se hvordan det ser ut der.

Jeg kan formidle kontakt hvis noen er interessert i å leie i en av disse leilighetene.

Jeg er litt usikker på hvilke muligheter det er å lage mat her, men det kan jeg få undersøkt.

Dette besøket var absolutt et av høydepunktene på turen vår, spesielt med tanke på at det også lå på en høyde! 😀

24 thoughts on “Europaturen; Hjemmet som var mer et slott enn noe annet..

 1. Du verden! For et hus, eller det er jo mer et palass! 😀 Det ser iallefall utrolig flott ut, og jeg kan tenke meg at der kunne man gaa i timesvis bare aa se paa alt rundt seg, baade ute og inne 🙂

  Ha en fin helg carpe 🙂

  Like

 2. Hm. Er det dit jeg skal neste gang? 🙂
  Av og til (bare av og til) er jeg misunnelig på alt du får med deg.
  Jeg kjenner ingen som har sånne hus eller slott som du sier.
  Fantastisk!
  Hadde det vært sjø i nærheten hadde jeg booket inn med en gang, for det er til sjøen jeg vil og til et varmere land (om vinteren) 🙂

  Like

  1. det er langt fra sjøen her, men bassenget i rosehagen får du sikkert lov til å bruke!

   Jeg ser selv ikke at jeg opplever så mye.. for det meste jobber jeg og har kjedelige dager…

   Like

   1. Umbria er en region nord for Roma. Tok ca to timer fra flyplassen i Roma å kjøre dit vi skulle i Trevi. Klosterferie. Deilig. Kommer når bloggen blir fiksa her.:)

    Like

   2. Jeg skal utforske mer av Italia en annen gang, men v fikk nå sett en del der oppe i nord.. skal vise mer etterhvert! 🙂

    Er så fint at du også har kommet hit! 😀

    Like

 3. Der kunne jeg godt bodd noen dager ja,
  snust inn atmosfære av fordums gode dager
  og nyte stillheten jeg regner med er der 🙂

  Havet snuser jeg nok på hjemme
  har jeg funnet ut 🙂
  enn sålenge.

  Flotte bilder Carpe!

  Like

  1. der er det mye fordums gode dager, ja. 🙂 God vin og vakre åser fylt med vinranker.. Damene som bor der er gjestfrie og det kan nok bli rolige kvelder på terrassen…. 🙂

   Like

   1. Høres perfekt ut, nippe til vin og lytte til spennende fortellinger, kan jo hende at jeg har en eller to å bidra med jeg også?
    Jeg som har vært i adelig datterbryllup i Roma med en bevertning jeg aldri kan glemme 😉

    Like

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s