Svalestjert, Norges største sommerfugl?

Bildene som jeg tok en pinsehelg i 2008 hadde jeg flaks med.. jeg gikk rundt hytta vår ved Lillesand, og plutselig flakset denne svalestjerten ned på denne blomsten, omtrent rett foran nesen min!

Den ble stående en stund og enset tydeligvis ikke meg, til min store glede, jeg fikk tatt opp til flere bilder av den! 😀

Nei, den sto ikke stille.. den svinset rundt på den store blomsten, den drakk vel nektar?

Jeg har verken før eller etter fått sjansen til å ta bilde av den på denne måten.. Jeg har sett en fjernere slektning et par år etter, men den kom aldri på skuddhold, dessverre…

19 thoughts on “Svalestjert, Norges største sommerfugl?

 1. Så, du fant igjen bildet? Det er en utrolig vakker skapning! Men denne skal jo finnes over mesteparten av landet, så nå skal jeg forsøke å utvikle “øyne på stilk” !

  Like

  1. Den finnes nok mange steder Argus, men den er ikke vanlig.
   Forøvrig så trodde jeg det var større forskjell fra den jeg tok bilde av til den norske, men de var forbausende like.

   Heldig der Carpe 🙂

   Like

   1. Jeg ser at den på kartet er markert som “allestedsnærværende”, men i teksten tar de forbehold og sier rett ut at den nok helst kan sees på Sørlandet eller i indre Sogn. Det betyr vel da at den kan påtreffes i resten av landet mer tilfeldig – eller om man har griseflaks.

    Like

   2. javisst fant jeg dem, jeg trengte bare litt systematisk leting! 😉 Jeg kan nok være ennå flinkere med filbehandling for å finne tilbake til bildene mine..
    Jeg har nå lagt til link til wikipediaartikkelen om svalestjerten. Jeg skjønner nå at det vi på hytta kaller “kålorm” er svalestjert i larvefasen.. *knis*.. jeg har flere bilder av dem også!

    Like

 2. Aldeles nydelig fotografert. Den sommerfuglen er så flott. Jeg har ikke sett den her i år, men jeg har ofte hatt den i hagen min. Bilder har jeg også, men det er papirbilder. Her er det masse sommerfugler om dagen, og det er morsomt å studere dem nære. Ha en flott mandag. Klemsiklem 🙂

  Like

  1. man skal ha en god porsjon flaks for å ta bilder av dem, det har jeg skjønt i ettertid.. Jeg ser mange admiraler her, men jeg har jo ikke ro til å sitte i gresset og vente på dem.. så det får bli litt tilfeldig, da! Klem til deg også!

   Like

 3. Utrolig flotte bilder av en vakker skapning!
  Det slår meg gang etter gang, når jeg ser slike vakre tegninger og farger, hvor fine de egentlig er 🙂

  Like

  1. de skal være overalt på sørnorge, ja, så da er det vel bare å ha øynene åpne? ? 😯

   Leser du på Wikipedia, på den linken jeg har lagt ut, blir du kanskje klokere?

   Ha en fin tirsdag og uke videre! Klem!

   Like

 4. @Carpediem:
  De fleste sommerfugler har sterke preferanser til hva slags bladverk de foretrekker (og dermed biotop) Siden Svcalestjerten har en preferanse for Sørlandet så er det antagelig en eller flere vekster som trives i regionen.
  Lerkespore, Mjølkerot og Rosenrot er spesielt nevnt men noen arter er også veldig interessert i “skjermplanter”. Men det er sikkert forskjell også på skjermplantger!

  Like

  1. Du ser hva den sitter på.. det er en slags skjermplante som lukter rett og slett promp.. jeg er ikke så glad i den, men siden jeg tok de bildene her og tror at svalestjerten liker akkurat denn blomsten, lar jeg være å luke den vekk! Men hva den heter.. nei, det vet jeg ikke!

   Like

   1. Hvis den lukter pyton, så ,har jeg en liten anelse om at den kan være svært giftig. Neste gang du ser den, se om stengelen er rund og glatt, grønn med røde prikker. I så fall kan det være greit å unngå fysisk kontakt!

    Like

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s