Europaturen; Lunsjpause i Sveits (Bächli ved Vierwaldstättersee)

Etter å ha krysset grensen til Sveits,reiste fjellene seg mot himmels.. I sørTyskland så vi åser, nå var det fjell! 🙂 En nordmann på tur koser seg, dette er en fryd for øynene våre!

Vi har kjørt gjennom Basel og vi sikter oss inn mot Luzern og Gotthardtunnelen som skal ta oss til Italia. Veiene i Sveits er like flotte som i Tyskland, hvis ikke bedre, men naturen er ennå mer fantastisk.. 😀

Det går nesten for fort, og plutselig finner sjåføren ut at det må tas pause! Tisse- og mat-pauser legges inn slik sjåføren bestemmer og vi er helt enige når han svinger av fra hovedveien og kjører ned mot den turkise innsjøen..

Helt etter innfallsmetoden fikk jeg en fantastisk utsikt over noe av det vakreste jeg har sett noen gang..!

Det er en velstelt liten landsby vi kommer ned til etter å ha svinget oss nedover åssiden. Det er et fergeleie her hvor båten legger inntil.

– og her ligger et Hotell Edelweiss.. det tror jeg det er mange av i Sveits! 😆

Kirketårnet med denne særegne formen er karakteristisk for dette området av Europa.

Så var vi på brygga og kunne nyte innsjøen i fulle drag.. her var det ikke saltvannslukt, men luften var frisk og fin!

Innsjøen har navnet Vierwaldstättersee fordi den har fire fjordarmer som går inn til hver sin by, ettersom jeg har forstått..

Jeg er litt usikker på hvor fergen går, men den går i skyttel til en by på den andre siden av sjøen. Det er mange som går av og på fergen mens vi er der! Denne fergen tar ikke biler.

Oj! Der er en annen fotograf som fotograferer nesten like mange bilder som meg! 😯

Ennå et bilde.. jeg er så fascinert av fargen på innsjøen.. det kommer visst av at det er brevann, og det betyr vel at denne innsjøen ikke blir spesielt varm i løpet av sommeren?

Fergen går videre, og vi finner oss en fortauskafé og spiser en enkel hamburgerlunsj. Det smaker godt med hamburger også et slikt sted! 😀

Når jeg er sånn på tur, ser jeg både det nære og det fjerne, og denne lille dammen med vannliljene på fikk heller ikke slippe unnå å bli et motiv..

43 thoughts on “Europaturen; Lunsjpause i Sveits (Bächli ved Vierwaldstättersee)

 1. Stusset litt her. Skriver de 4 med “f” i Sveits? Og om jeg husker korrekt fra barnelærdommen så betyr vel “wald” skog? Eller er det jeg som er helt på jordet? Men ellers vazr det jo en vakker sjø og en ganske så idyllisk “dorf”, ikke ulikt Norge bortsett fra selve byggestilen som ser helt annerledes ut.

  Det må ha vært en kjempetur og jeg kan forstå det om du har med deg hjem 5000 bilder eller mer 😀

  Like

  1. Neida, de skriver det ikke med f, du har helt rett! Nå har jeg rettet det.. og jeg som søkte på google maps for å få det rett, likevel snek den feilen seg inn! Grr..
   Jp, wald er skog, så den rette oversettelsen blir vel fireskogsbyersjøen.. det er vel ikke et navn vi ville satt på en så stor sjø?
   Du.. fremdeles har jeg ikke vist deg NordItalia og ØstTyrol og Nürnberg og turen hjem over de store broene i Danmark/Sverige.. Det ble jo ennå mer enn 5000 bilder.. nå er jeg forresten kommet ned i 7000 bilder sånn omtrent.. Jeg skal jo både ta bilder av nære ting OG alle disse flotte landskapene OG menneskene vi møtte på turen.. OG.. ja, jeg mister nesten pusten!

   Like

   1. Jeg skulle ønske du hadde sikret deg tillatelse til å legge ansikter ut på nett (men det er jo vanligvis ikke slikt man spør om), men slike furete ansikter fra fjellbygder høyt oppe under isbreen er ofte fantastiske!

    Like

   2. Jeg tror mange av de som legger ut bilder av mennesker på nett ikke har spurt dem, egentlig.. ihvertfall vet ikke de som aldri har sett en pc hva det vil bety å være avbildet på en webside…
    Jeg viser vel av og til bilder av mennesker, men da har jeg klarert det med dem enten i forkant eller snart etterpå..
    Andre ganger kan de være på så langt hold at de i grunnen ikke kan gjenkjennes….

    Like

   3. Det siste er jo tillatt! Hvis du tar et bilde av en fortauskafe på Karl Johan, så må du riktignok spørre hovedpersonene ved det bordet du har fokusert på, men du behøver ikke fly Karl Johen opp og ned på evig jakt etter de som kom med i bildet. Kun dem som utgjør en sentral del av motivet!

    Hva angår personer avfotografert i “langtvekkistan” så er det nok mange som tar en råsjanse på at de aldri skal bli klar over at de ligger på nett, men – idag er det jo slik at de fleste slike furete og værbitte mennesker har yngre slektninger som er på nettet hver dag, og som utmerket godt kjenner regleverket. Det burde nok kanskje flere tenke over!

    Like

   4. dette har vi vært gjennom før…. tar jeg bilde opp eller ned en gate spør jeg ingen. dersom jeg vil ha bilder av enkeltpersoner eller grupper spør jeg selvfølgelig på forhånd.

    Like

 2. Noe så Eventyrlig Vakkert. Så mye flotte naturbilder du har tatt..
  Du verden du må jo sitte inne med kjempemasse bildeminner og fine opplevelser fra alle turene dine…
  Så godt at du deler med oss som ikke reiser så mye, veldig koselig å se bilder fra andre land.
  Takk carpe..
  Ja det er som du sier over her. “Ja jeg mister nesten pusten.”. Vakkert var det.. 😀
  Riktig God Helg til deg og dine. 🙂
  Klem !

  Like

  1. Jeg synes selv ikke jeg reiser så mye, jeg skulle gjerne ha brukt ennå mer av tiden min på å se nye steder og oppleve nye ting.. men det får vente til jeg har blitt pensjonist, og hvis helsa holder..
   I mellomtiden bruker jeg ferier, og så har jeg en god reiseleder i kjæresten min, da.. uten ham hadde jeg vel knapt leet meg av flekken! 😆
   Penger, ja.. vi prøver å holde oss til en nøktern livsstil når vi er av gårde, vi sover ikke på de dyreste hotellene og vi spiser ikke herregårdsmåltider, men det er bra nok! 😆

   Like

 3. artig å se. carpe…..

  kan fargen også skyldes alger – slik som visse steder på sørlandet ?
  jeg kunne også tenke meg en biltur – men har blitt mest fly de siste årene.

  seff har dere med en fotograf til mens reiselederen sjekker gps og mobil og alle andre duppedingser 🙂

  tror det ble en glimrende tur for dere alle tre 🙂

  Like

  1. jeg vet ikke om det er alger, jeg.. vannet var ikke helt rent der inne ved brygga så jeg valgte ikke å legge ut bilder av endene som svømte gjennom vannet fylt med blader og kvister..
   Selvfølgelig måtte jeg ha med en assisterende fotograf for å dekke de motivene jeg selv ikke rakk å ta bilder av! 😉 På den måten har det også blitt flere bilder av meg også.. 😀

   Like

   1. det er fryktelig lenge siden jeg var på de trakter.. det å være sånn ca 16 år siden, om jeg husker riktig.. husker ikke akkurat fargen på fjorden, ei hadde jeg noe digitalt kamera, da tok jeg veldig færre bilder ! 😆
    Det ser lekkert ut der.. en dag skal vi ta den store Norgesferien.. gled deg da til ca 8000 bilder av Norge! 😀

    Like

 4. På Den Store Norge-turen? Det tar lang tid, for nå tror jeg at jeg har bloggvenner Norge rundt, så det skal legges inn besøk både her og der.. skal vi en seks ukers tid? 😉

  Det må bli den sommeren jeg har fylt 63…..

  Like

   1. det er et godt tips å gi ham.. det er dog bare 8 år til! 😉 Men ja, det må planlegges lenge og vel en slik tur.. jeg får håpe at bloggvennene mine vil ta meg i mot, da.. og at de er hjemme på den tiden jeg planlegger å komme på besøl! 😆

    Like

 5. Heia carpe 🙂

  Det ser ut som dere har hatt en fantastisk tur nedover Europa, med masse opplevelser og nydelige bilder som for alltid vil vaere gode minner aa ta frem 🙂

  Ha en flott kveld carpe og en god klem sendes deg 🙂

  Like

  1. Hei Leyla, så hyggelig at du kom innom! 🙂

   Ja, det var en fantastisk tur, og jeg har så mange gode minner i alle disse bildene.. jeg kommer til å oversvømme bloghog i månedsvis med alle bildene mine! 😆

   Ha en god helg videre!

   Like

  1. Større format fyller bloggen på et øyeblikk, i denne størrelsen kan jeg laste dem opp til annen portal og lime dem inn her.. trist, men jeg kommer til å gjøre det på denne måten!

   Like

 6. @jadajada:
  Jeg tror loven er formulert en anelse annerledes:

  Hvis det f.eks. står tre mann og snakker sammen midt på Karl Johan og du tar et bilde i avstand 2-3 meter (av Karl Johan) slik at disse 3 gutta fremstår som det primære motiv i bildet, så bør du nok spørre. I alle fall han som måtte stå med ansiktet imot og som kan gjenkjennes. Det spiller mindre rolle at du mener at du fotograferer Karl Johans gt. som “gate” hvis vedkommende av andre kan oppfattes som et “hovedmotiv”.

  Tar du derimot et bilde av samme gate mens de tre nevnte herrer deler noen kalde pils på en fortausrestaurant 3-4 meter unna, så tror jeg du går klar.ø
  I alle fall dersom kameravinkel viser at du fotografer nedover gata, men så vidt jeg vet er denne loven innskjerpet i den senere tid.

  Like

  1. Argus.

   I ditt eksempel snakker du om grupper – som faktisk av visse defineres som portretter – da er saken grei – ikke ta bildet- eller spør dersom du absolutt må ta bildet.

   Like

   1. Nja, grupper og grupper fru Blom. Det kan jo like gjerne gjelde 2 som 3 😀 (Er to å oppfatte som “gruppe”)
    Men når alt kommer til alt, så blir det jo opp til den enkelte hvilke sjanser man ønsker å ta. I tvilstilfeller (hvor vedkommende ikke har noen som helst betydning for bildet forøvrig) så er det jo bare å sladde eller utydeliggjøre ansikter slik at de ikke kan gjenkjennes. End of story.

    Like

   2. en gruppe i nærbilde – som jo 2-3 m vil være ..uansert om det er 2,3,4, eller 5… så lenge de kan anses som hovedmotiv og er kjennbare – er å betrakte som et portrett – samme som om du tar et et bilde av 1-4 gjester i sofaen din.. da skal du ha tillatelse…. fra alle – og et ikke bare et slik felles samtykkende liksom…..

    Like

   3. Som Celia presiserer:

    Det handler om publisering på Internett!
    Hjemme i eget hjem vil selvsagt en gjest kunne uttrykke ønske om ikke å bli fotografert, og da etterkommer man vanligvis det av ren hoflighet, eller om vedkommende sitter ytterst, så kan man jo redigere det bort eller man kan be vedkommende flytte seg mens bildet tas.

    Når det er sagt, så vil det nok alltid være stadig nye mennesker som ikke kjenner lovverket eller som praktiserer det mer tilfeldig.

    Like

  2. Du trenger ikke tillatelse til å fotografere noen.
   Fotografering på offentlig sted er i utgangspunktet ikke regulert. Så lenge du er på offentlig sted kan du fotografere så mye du vil og hvem du vil, selv om det du fotograferer befinner seg på privat område. Du kan med andre ord fritt fotografere eller filme det du kan se, (med visse unntak, som militære installasjoner, flyplasser, grenseoverganger osv. ) Det er kun offentliggjøring som er regulert, og bestemmelsene om offentliggjøring finner du i åndsverkloven.

   Like

   1. Jeg har forstått det slik som deg, Cecilia. Jeg kan fotografere hvem jeg vil, men jeg spør dem gjerne hvis de er ukjente og de ser at jeg tar bilde av dem..
    Da pleier de å smile og si “ja da, det er bare hyggelig!” 🙂
    Så går de til mitt private arkiv, men med en gang jeg skal offentliggjøre et bilde, da må jeg ha en spesifikk godkjennelse på av bildet blir offentliggjort.

    Like

   2. Ikke bare publisering på internet. Det gjelder all offentlig publisering, og det handler om personvern.
    Man kan altså heller ikke ha et bilde på utstilling eller sende det inn til en fotokonkurranse hvor bildene kan bli offentliggjort, dersom det portretterer mennesker som er gjenkjennelige.

    Men det finnes en del unntak. Store opptog og demonstrasjoner, 17.mai-tog osv. kan man fotografere og publisere. Også nærbilder. Dette er regnet som situasjoner der de som deltar må være forberedt på å bli fotografert.

    At det er mange som synder mot åndsverkloven er sikkert, og det får heller ingen konsekvenser for dem som gjør det. Normalt blir man bare bedt om å fjerne bildet om det blir oppdaget, og dersom det etterkommes er saken ute av verden.

    God søndag 🙂

    Like

   3. Ja, selvsagt kan du fotografere (og publisere) bilder av et 17.mai-tog.

    Toget er jo en objektivt mmotiv og de som går i det må regne med å bli avfotografert og at bilder publiseres.

    Det samme gjelder jo dem som krabber opp på en eller annen scene/talerstol/podium i en eller annen forbindelse.

    Like

 7. savner å reise nedover i Europa når jeg ser bildene dine. Trodde et øyeblikk dere var ved Interlaken når jeg så bildene av innsjøen, eller i den ene ende av Gerfersjøen, men det var det jo ikke 🙂

  Fargen skyldes helst brevann, det ble vi fortalt når vi var der nede. Jeg elsker Sveits. Det er så ufattlig vakkert der. Jeg har vært i Geneve, Interlaken, Wengen og en haug med andre steder rundt forbi. Har kjørt landet på kryss og tvers på motorsykkel 🙂

  Tusen takk for flotte bilder!!

  Like

  1. Innsjøen kan sikkert ligne på en av de andre sveitsiske innsjøene, sikkert..
   Sveits var fantastisk, jeg skal nok tilbake både til Sveits, Italia, Østerrike og Tyskland.. og sikkert også Frankrike og Spania. 🙂

   Det er gøy å fotografere og dele dem! Hyggelig at du liker! 😉

   Like

 8. Reiselyst. Det er hva jeg får av å lese her, og å se de flotte bildene. Så flotte som bildene er, kan jeg bare tenke meg hvordan det må ha vært å oppleve alt dette i virkeligheten. Det må ha vært minnerikt 🙂

  Like

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s