Europaturen; Som cokjører og dokumentaransvarlig samtidig..

da har jeg en del utfordringer!

Jeg skal følge med på kart/GPS og gi kjøreanvisninger når kryss/avkjøringer kommer opp, samtidig assisterer jeg sjåføren i andre nødvendigheter underveis. Som å forsyne ham med kaffekopp/drikke og en kjørepastill i ny og ne…

Samtidig skal jeg dokumentere reisen i form av fotografier og reiseberetning. Illustrative bilder som skal vise hvor vi har vært og hva vi har opplevd..

Når bilen står stille er det lett nok, og kjører vi forbi store gjenstander

eller kjører gjennom byer,

da er det lett nok, men å få gode bilder av hva man kjører forbi i fart, har du prøvd det? 😯

Her har du en flott elv…

litt tysk landbruk med et vakkert tre som sentralt i bildet.. nei, flua som landet på frontruten for en kilometer siden er der! 😉

Prøver jeg å ta bilde ut av sidevinduet blir det som er nærmest alltid blurrete, så vi får konsentrere oss om horisontlinjen..

Med litt “flaks” kan jeg rekke å fange action langsmed autostradaen… her har en trailer rullet rundt!

Biler som kjører parallelt forover sammen med oss har jeg bedre sjans til å fotografere, her ved en noe spesiell trailer! 🙂

Jommen er det mange utfordringer å være fotograf i kjørende bil!

17 thoughts on “Europaturen; Som cokjører og dokumentaransvarlig samtidig..

 1. Du er kjempeflink, det er ikke bestandig en er heldige med å fotografere i fart, Men ser du mestrer det bra. 🙂
  Jeg har også fotografert i fart, men mange av de bildene blir ingenting å vise, de blir tåkete eller blurete som du sier..
  Artig å se bildene dine, se nye steder og byer..
  Den traileren var jommen spessiell, ja.
  Herlig.. 🙂

  Like

 2. “Kjørende bil” har sine utfordringer ja. Særlig hvis/når man fotograferer fra buss. Da blir det lett å fange reflekser av gardiner eller andre ting inne i bussen.
  Dette kan miniseres ved å være oppmerksom på problemet, holde kameralinsen så nært inntil vinduet som mulig, finne en blender som gir nok dybdevirkning til det man vil fotografere, men som samtidig bidrar til å redusere tilfeldige reflekser.
  Og så er det et godt tips å “følge motivet i søkeren” mens du trykker av!
  Jo fortere verden utenfor beveger seg i forhold til kameraet, jo viktigere er akkurat det. Og så benytter man selvsagt en relativt høy ISO, noe som gjør det mulig å bruke eksponeringshastigheter rundt 1/1000 eller raskere samtidig som man har stabilisatoren aktivert.

  Trafikk som går i samme retning som deg selv er jo et marginalt problem ettersom den relative hastighetsforskjell blir tilnærmet “null”?

  Like

  1. det med refleks i glasset gjelder i stor grad når det gjelder personbil også. Spesielt når jeg skulle ha kartboken i fanget eller hadde en lys bukse på, da synes det godt i vinduet.. Fant ut at det hjalp å ha et ensfarget sjal i fanget for å fjerne noe av det..
   Sikte og skyte, ja! Det gjorde jeg mange ganger, blandt annet på de store kranene!
   Trafikk i samme retning avhenger i hvilken fart de to bilene/trailerne har…. når kjæresten kjører forbi en trailer i 160 og den kjører i 120, går det fort, og tunga må være rett i munnen! 😉

   Like

   1. Ja, jeg er ikke lenger vant til å bevege meg i slike hastigheter 😀 og kanskje særlig ikke med kamera i hånd!

    Ja, hvis du fotograferer gjennom en skråstilt frontrute dukker nok problemet opp igjen ja, men hold kameraet en tomme fra ruta når du skyter, så blir det nok mindre av det.

    Og så tror jeg et polarisasjonsfilter vil være til god hjelp. Det fjerner i alle fall reflekser fra en vannflate. Antagelig gjør det godt resultat med andre reflekser også.

    Like

   2. Jeg har prøvd alle varianter.. det er avhengig av hvor sola står også, hvor godt resultatet blir..

    Polaroidfilter, du.. det har jeg ikke på det nye kameraet mitt .. kanskje det skal vurderes?

    Like

   3. Skrev jeg polaroid? Polarisasjonsfilter! Er ikke helt sikker på om det er samme tingen, men for å være rimelig sikker på nytteverdien ville jeg kanskje først stilt noen kritiske spørsmål til en fotobutikk med skikkelig fagkompetanse.

    Det er heller ikke sikkert at slike filtre løser de forskjellige oppgaver like godt, men det er jo enkelt å skru på og ta et par prøve-eksponeringer?

    Like

   4. det er jeg som skrev polaroid! Trodde det var det samme, jeg, men dette skal jeg undersøke! Javisst går det an å skru den av og på.. 🙂

    Like

 3. trodde alle GPS’er hadde ei slik innebygd innebygd kjøreanviser
  når du og hun først blir enige om veien
  eller henger seg opp
  men det med drikke og pastiller er kjekt 🙂

  Like

  1. det skjedde av og til at damen i gps-en og jeg var uenige, spesielt når hun sa “ta en u-sving så raskt som mulig” midt på motorveien.. Andre ganger ville vi kjøre avruten uten å omprogrammere damen, da satt hun bare og lallet “omkalkulerer-omkalkulerer-omkalkulerer-omkalkulerer-omkalkulerer-omkalkulerer-omkalkulerer-omkalkulerer-omkalkulerer….”
   drikke og pastiller er som bensin på tanken for en ekte sjåfør! 😉

   Like

 4. @carpediem:
  Personlig har jeg kjøpt et UV-filter (det er mye billigere) som mikke fjerner reflekser, men er bra mot dis over lange avstander. Samtidig gir det orginaloptikken god beskyttelse mot støv og annen påvirkning og jeg kan tillate meg å tørke av den en gang i mellom uten å risikere belegget på originaloptikken. Dermed blir det i praksis stående på permanent.
  Når/hvis jeg en gang må skifte det ut, koster det bare 2-300 kroner.
  Et polariseringsfilter er nok betydelig dyrere. (I underkant 1000 kroner)
  Varierer litt med diameter.

  Like

  1. jeg bruker også UV-filter, det er et “must” når man har et såpass kostbart kamera/optikk.
   Polariseringsfilter har jeg også erfaring med, det som er morro med det er å snu og vende på det for å se effekten av at refleksen blir borte på motivet. Hver til sin bruk, på en måte..

   Like

   1. Ja, jeg har ikke forsøkt å fotografere så mye gjennom vannflater etc, så foreløpig har jeg ikke kjøpt polariseringsfilter, men det kommer vel en dag . . .

    Like

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s