Europaturen; Krigskirkegården nær byen Celle, Tyskland

Når man er på biltur i Europa pr GPS dukker det opp perler som man ikke har forventet å finne. Sånn som denne krigskirkegården fra 2. verdenskrig hadde vi ikke som reisemål, men den lå der så fint fordi vi hadde kjørt av hovedveien og lette etter et sted å spise lunsj….

Det gjør inntrykk å se alle korsene og lese alle navnene på de omkomne, likevel var det en gravstein jeg stoppet opp ved;

En navnløs grav over en de ikke hadde kunnet identifisere.. hvem er det som ligger der?

“Hvor mange er det som ligger gravlagt her?” er et av spørsmålene mine.. Jeg tror vi fant det ut på en plakett, men det er glemt innen jeg viser dere bildene her..

Det legges friske blomster ned på enkelte av gravene, så her har det stått noen og minnet en slektning eller en .. venn?
Ellers er det en velholdt kirkegård.

Det er en liten kirkegård sammenlignet med krigskirkegården ved Omahabukten i Normandie, likevel berører dette besøket meg….

“I ærbødighet til de falne.. ” skrev jeg i gjesteboken før vi kjørte videre sørover..

11 thoughts on “Europaturen; Krigskirkegården nær byen Celle, Tyskland

 1. Et ærbødig innlegg, Carpe. Tankevekkende å se slike gravsteiner, og spesielt med den som er known unto God… Jeg tror de fleste ønsker å ha ett eller annet ettermæle når de går bort – bli en del av historien, ikke bli glemt, bli husket og dermed i minnene leve videre… noen husker sikkert den som ligger der, vi vet det bare ikke, slik som de som husker ham ikke vet at han ligger der…

  Like

  1. det er nok noen som savner den navnløse også, ja.. de har bare ikke funnet graven.. det er vel heller ikke mulig å si at de ikke har funnet graven – ennå, for hvor er sporene som skal bringe dem til akkurat denne gravsteinen?
   Men noen husker ham, sikkert!

   Like

 2. Tankevekkende og fint innlegg Carpe.
  Jeg har besøkt noen graver etter 2 verdenskrig jeg også. Trist å lese hvor unge mange var, og hvor langt hjemmefra de er…

  Like

  1. krig er trist, uansett, Hilde…

   akkurat i kveld da jeg laget dette innlegget kom jeg på Utøya-ofrene igjen… heldigvis skal de ikke ligge på denne måten, men de har fått komme hjem! 😥

   Like

 3. Tja? Rent teoretisk kunne en eller flere av dem som ligger der kanskje vært delaktige i uhyrlige handlinger i regi av den tyske krigsmakten her i Norge?
  Man sier jo at “tiden leger alle sår”, men sannelig om jeg vet . . .

  Tyskland var jo den aggressive part (1939-45) og rettssaker har pågått helt frem til i våre dager. Det burde fortelle oss noe om alvorligheten av de brudd som ble begått på såvel menneskerettigheter som Geneve-konvensjonen?

  Like

  1. å nei, dette er en kirkegård for de falne utlendingene i Tyskland, Argus. Dette var aller mest falne flyvere som ble skutt ned over Tyskland, akkurat i det området. Så ikke et eneste tysk navn på gravstøttene!
   Så disse var med på å kjempe for at Tyskland skulle falle slik at vi skulle få friheten vår igjen!

   Like

   1. Da forstår jeg bedre! Det blir jo en ganske annen sak. Husker jeg fant 8-9 engelske navn på en kirkegård i Sande i Vestfold som alle hadde omkommet på samme dag.

    Viste seg å være besetningen på et engelsk bombefly . . .

    Like

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s