Det er ikke så lett som det ser ut til!

Jeg prøvde i pinsen på makro av insekter, men se.. det ble ikke et eneste skarpt bilde! 😦

Bien satt slett ikke stille, og den fine blå sommerfuglen bare fløy sin vei!!

19 thoughts on “Det er ikke så lett som det ser ut til!

 1. Men – du prøvde! Vi har vel alle vært akkurat der? Så hva gikk galt?

  Antagelig har du stått litt langt unna? Det krever jo en viss teknikk å komme nær uten at de flyr sin vei? men går du for nær, så får du det igjen på en veldig begrenset dybdeskarphet. Det har mindre å si for de minste, men kan ødelegge en sommerfugl som krever mer plass.

  Og så kan det se ut som du har glemt hva jeg engang skrev om “de små” og bevegelser. For det kan se ut som de står nærmest stille, men de gjør det ikke! De er i konstant bevegelse, men bevegelsene er ørsmå og veldig raske, vanskelig å se, men nok til å frata deg et skarpt bilde.

  Personlig bruker jeg ISO 800 og 1/1250 sek r det bra lys med disse data så havner f”en på rundt 7 – 9 og det gir et brukbart resultat i de fleste tilfeller.

  Husk at du kan presse deg nærmere ved å brukle crop-verktøy under forutsetning at du har pixler nok i oppløsningen. Imorgen får du en ny sjuanse til å få has på Blåvingen din 😀

  Like

  1. nei, det blir nok ikke på en hverdag.. dette er helge- og ferie-sysler, derfor blir jeg vel ikke proff heller når jeg ikke får til å gjøre det mer enn jeg gjør..

   jeg tar med meg forslagene dine og skal tenke meg ennå litt mere om neste gang jeg prøver!!!

   Like

   1. Nah, når du har gjort deg kjent med teknikken og funnet kamerainnstillinger som fungerer, så tar du et par gode macrobilder på minutter…

    Et godt utgangspunkt er blomster, men vær for all del obs på vinddrag som får blomster til å bevege seg. Vent til de står dønn stille før du trykker utløser! (For på dette området handler det om millimeter)

    Like

 2. Øvelse gjør mester, heter det jo 😉
  spørs bare hva du vil være mester i 😉
  Men det er vel moro å utforske et kameraes muligheter,
  skjønner jo det 🙂

  Like

 3. Trening Carpe og enda mer trening. Og haugvis av tålmodighet.
  Og like viktig som å stille kameraet rett er å klare å holde det helt i ro. Og det er jammen ikke lett når de små innsektene aldri er der man hadde tenkt de skulle være. Tar jeg macro av blomster e.l. bruker jeg stativ og selvutløser.
  Så lykke til med neste, neste og neste forsøk. 😆

  Like

  1. Hvorfor selvutløser, Rajo? Da kan jo fuglen være fløyet når skuddet går? Hvis du er redd for å rugge i eksponeringsøyeblikket, så har du jo både stativ og stabilisator?

   Like

   1. Ha ha ha, ja det skulle tatt seg ut med selvutløser til fuglebilder. Du må lese alt jeg skrev. Jeg bruker det til blomster o.l.
    Forresten har jeg brukt det en gang til fugler på brettet. Da satte jeg kameraet på stativ rett ved fuglebretter og så gikk jeg inn. Etter noen få klikk ga de blaffen i lyden og spiste videre. Oh yes, jeg har stativ og macro m/ stabilisator.( Ef100mm f/2.8L Macro IS USM)

    Like

   2. Jeg sliter litt med den teknikken der.
    For når jeg evt. forhåndfokuserer på et punkt, skrur av AF og utløser eksponering når jeg føler for det, så sitter fuglen aldri nøyaktig der jeg har fokusert.

    Med godt lys spiller det jo ingben rolle for da har man alltid litt ekstra”f”, men når skyen kommer og lyuset svinner så forsvinner dybdeskarpheten også.

    Noen ganger går det bra, men andre ganger kan jeg slette en hel serie. . .

    Like

 4. Kameraet mitt heter Nikon D3100 og inneholder;
  14,2 megapiksler DX-format CMOS-bildebrikke

  EXPEED 2: Nikons avanserte bildebehandlingsmotor

  Høy ISO-følsomhet (100-3200) – kan utvides opptil 12800

  GUIDE-funksjon: intuitiv hjelp innebygd i kameraet

  D-film: filmklipp i full HD (1920 x 1080)

  Like

  1. den har innstilling for makro, og ja, dette har jeg ikke utforsket nok! Jeg kommer snart til å legge ut noen makrobilder av blomster, de er myyyye lettere å fotografere! 😆

   Like

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s